Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ

Από τη μία άκρη του προαυλίου  έως την άλλη, την Τσικνοπέμπτη 3/3/2016, το σχολείο μας διασκέδασε με μουσική, χορό, σερπαντίνες, χυμούς και φυσικά ψησταριές που έπαιρναν φωτιά. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μαζί με τους χορηγούς της πόλης μας φρόντισαν να τσικνίσουν οι  μαθητές με καλοψημένα σουβλάκια από τους αδελφούς ΔΑΛΗΒΙΓΚΑ οι οποίοι επιμελήθηκαν του ψησίματος μέσα στο χώρο του σχολείου, νόστιμες πατάτες και δροσιστικούς χυμούς. Το γαϊτανάκι είχε την τιμητική του στο προαύλιο, όπως επίσης το τσάμικο και το καλαματιανό.


ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !!!  ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ !!!


ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗΣ : Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λειώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Από αυτή την τσίκνα, λοιπόν, έχει πάρει και το όνομά της η Πέμπτη και λέγεται Τσικνοπέμπτη. Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. 
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

          ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ Στις 4 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα αδέσποτων ζώων. Μια μέρα αφιερωμένη στην προώθηση της υιοθεσ...