Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ & ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ


ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
                                     


                                     

           

   

 


Στις 10 Νοεμβρίου η Γ’  και η Δ’ τάξη επισκεφτήκαμε το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Κάθε τάξη είχε και την ξεναγό της. Η δική μας ξεναγός λεγόταν Χριστίνα και ήταν πολύ καλή.
Πριν μπούμε μέσα, μάς είπε λίγα πράματα για την ιστορία της Αρχαίας Κορίνθου. Όταν μπήκαμε, η πρώτη αίθουσα που επισκεφτήκαμε ήταν η αίθουσα του Ασκληπιού(θεός της Ιατρικής). Εκεί μας έκαναν εντύπωση τα αναθήματα, δηλαδή οι αφιερώσεις που έκαναν οι ασθενείς για τη θεραπεία τους στο θεό Ασκληπιό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα πήλινα ομοιώματα χεριών, ποδιών κλπ. του  4ου π.Χ. αιώνα, που θυμίζουν τα σημερινά κέρινα τάματα των εκκλησιών. Στη δεύτερη αίθουσα που μπήκαμε μείναμε με το στόμα ανοιχτό μπροστά στους δύο κούρους που δέσποζαν στο κέντρο της.
          Επίσης θαυμάσαμε διάφορες μαρμάρινες κεφαλές, όπως το κεφάλι του  Διονύσου με πλούσια κόμμωση και στεφάνι από αμπελόφυλλα. Στην ίδια αίθουσα ήταν και τα τρία μωσαϊκά δάπεδα του 2ου μ.Χ. αιώνα που βρέθηκαν σε ρωμαϊκή έπαυλη. Ένα από αυτά είχε στο κέντρο του πάλι το κεφάλι του θεού Διονύσου  στεφανωμένο με φρούτα και φύλλα κισσού.
             Αγάλματα του 1ου π.Χ. και 1ου μ.Χ. αιώνα ήταν εκτεθειμένα  κοντά στην είσοδο αυτής της αίθουσας, αλλά αυτά που ξεχώριζαν ήταν τα αγάλματα των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων: Καίσαρα και Αυγούστου. Πραγματικά το μουσείο αυτό έχει ιστορικούς θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας.
            Έπειτα, βγαίνοντας έξω απ’ το μουσείο αντικρίσαμε με δέος τον ναό του Απόλλωνα(δωρικού ρυθμού). Η ξεναγός μας έδειξε  κι άλλα σπουδαία μέρη, όπως το «ιερό βήμα» , όπου οι Κορίνθιοι συγκεντρώθηκαν με σκοπό να καταδικάσουν τον απόστολο Παύλο, καθώς και τις δύο υπέροχες πηγές(κρήνες): την Κρήνη Πειρήνη που βρισκόταν στην αριστερή πλευρά των Προπυλαίων αλλά και την πηγή Γλαύκη σκαλισμένη σε βράχο , μπροστά απ’ το μουσείο.
        Στο τέλος, αγοράσαμε κάποια αναμνηστικά κι επιστρέψαμε στο σχολείο μας νιώθοντας περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας.  Αυτή η επίσκεψη θα μας μείνει αξέχαστη!                                                                                                                   
    Οι μαθητές της Δ’ τάξης


                                                                           (Δ2 )  Μυλωνάς Δημήτριος &
                                                                                        Ρίσβα Ναυσικά

                                                                 (Δ1)  Καραφωτιάς Άγγελος &
                                                                        Μπιτιβάνος Δημήτριος
Μετά την εκδρομή στην Αρχαία Νεμέα, στις 10 Νοεμβρίου 2016, η Γ΄ και η Δ΄ τάξη, επισκεφθήκαμε,  τον αρχαιολογικό χώρο και το πρόσφατα ανακαινισμένο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Ήταν  πραγματικά εντυπωσιακά όλα όσα είδαμε και πιο ενδιαφέροντα απ’ ό,τι περιμέναμε.
  Αρχικά πήγαμε στον αρχαιολογικό χώρο και θαυμάσαμε τον επιβλητικό ναό του Θεού Απόλλωνα. Δυστυχώς δε σώζεται ολόκληρος, μόνο 7 δωρικοί κίονες βρίσκονται ακόμα όρθιοι. Ωστόσο φαίνονταν πολύ όμορφοι κάτω από την λάμψη του ήλιου. Στη συνέχεια περπατήσαμε μέχρι το Μουσείο, όπου και μας περίμενε η ξεναγός. Εκεί είδαμε πολλά εκθέματα. Γνωρίσαμε από κοντά μερικά αρχαία ιατρικά εργαλεία στην αίθουσα του Ασκληπιείου. Είδαμε πολλά πήλινα αγγεία, το άγαλμα της σφήκας και ένα πήλινο αλογάκι με ρόδες, που ήταν μάλλον κάποιο παιδικό παιχνίδι. Αυτό που μας εντυπωσίασε όμως , περισσότερο απ’ ‘όλα, ήταν οι δύο πανύψηλοι δίδυμοι κούροι. Είχαμε μάθει στην ιστορία γι’ αυτούς πρόσφατα. Στέκονταν όρθιοι και καμαρωτοί,  με τα καλογυμνασμένα σώματα τους και τα μακριά περιποιημένα μαλλιά τους. Το δεξί τους πόδι ήταν έτοιμο να κάνει ένα βήμα μπροστά. Νόμιζες  ότι ήταν έτοιμοι να περπατήσουν,  για να συναντήσουν κάθε επισκέπτη που τους κοίταζε έκπληκτος. Αυτή η εκδρομή ήταν σαν ένα ταξίδι στον χρόνο. Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα,  τον πολιτισμό του τόπου μας και να νιώσουμε περήφανοι γι’ αυτόν. Τελικά η Κορινθία ήταν και θα είναι  για πάντα ένας όμορφος νομός  που εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.
  
                                                                                    ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Δ΄1Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

                                       ΠΑΣΧΑ 2021 - ΕΥΧΕΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Η ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΚΑ...