Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ

H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Τη βρίσκουμε με πολλές μορφές και διάφορους τρόπους παρασκευής, σ’ όλα τα ελληνικά σπίτια, αστικά και αγροτικά. Ζυμώνεται κυρίως με αλεύρι, αυγά, ζάχαρη και γάλα, και συνηθέστατα πάνω στην επιφάνειά της γράφεται ο αριθμός του νέου έτους με αποφλοιωμένα αμύγδαλα. 
H χριστιανική παράδοση για το έθιμο της βασιλόπιτας αναφέρει:  Όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καισάρειας, ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε να εισπράξει φόρους με άγριες διαθέσεις. Οι κάτοικοι φοβήθηκαν και ζήτησαν την προστασία του επισκόπου τους. Αυτός τους είπε να συγκεντρώσουν ό,τι πολύτιμα αντικείμενα είχαν για να τα προσφέρουν στον έπαρχο. Ο άγιος, όμως, τον έπεισε να φύγει χωρίς να πάρει τίποτε. Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις, οργανώσεις και φυσικά σχολεία κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα.


Έτσι λοιπόν και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δικού μας σχολείου φρόντισε ώστε κάθε τμήμα του σχολείου μας να γευτεί το γλύκισμα της Πρωτοχρονιάς….











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΝΕΜΕΑ ΑΠΟ ΤΗ Γ΄ ΤΑΞΗ

Η εκδρομή στην Αρχαία Νεμέα τα είχε όλα .Επίσκεψη στον ναό του Νέμειου Δία,ξενάγηση στο μουσείο και στο  Αρχαίο στάδιο .Γνώση ,ξενάγηση , δι...